Rijksmonument

Introductie

De wollenstoffenfabriek (NV Wollenstoffenfabriek v/h A. van den Heuvel & Zoon) in de Nederlandse plaats Geldrop is een voormalige fabriek voor de productie van wollen stoffen. Drie behouden gebouwen vormen gezamenlijk een rijksmonumentencomplex.

Het eerste gebouw aan de Heuvel 7, het fabriekshuis is neergezet in 1844. Het fabrieksdeel op Molenstraat 19 is gebouwd in 1863. Het gebouw is over de  Kleine Dommel heen gebouwd. Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen de Geldropse Watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als volmolen in gebruik was. In 1864 werd een nieuw waterrad gebouwd om de spinnerij aan te drijven. Een uitbreiding op de Molenstraat 21 is gebouwd in 1910. Het bedrijf breidde uit tot er 400 medewerkers waren, maar vanaf 1960 ging het in neerwaartse richting en reeds in 1981 kwam de productie voorgoed tot stilstand.

“Ons gebouw”

Niet zomaar een gebouw, maar een Rijksmonument wat het Weverijmuseum vooral te danken heeft aan de prachtige gevel, gelegen aan de Molenstraat. Het deel van de Wollenstoffenfabriek “Van den Heuvel en Zoon” waar nu het museum is gehuisvest, was de oude spinnerij die in 1964 werd gesloten. De Fabriek werd verschillende keren door brand geteisterd in 1893 en 1907. In 1907 werden de spinnerij en het ketelhuis door het vuur verwoest, maar nog in hetzelfde jaar weer volledig opgebouwd. Bij deze bouw werd de spinnerij ook voorzien van “Shed-daken” (shed is schuur of loods).

In het Nederlands noemen we zulke daken “Zaagtanddaken”. De steile dakvlakken, gesitueerd op het noorden, voorzien van glas, geven een mooie gelijkmatige lichtinval, terwijl de dichte op het zuiden gerichte vlakken (schilden), na de restauratie van het gebouw in 2003 door de architect Hubert Jan Henket, bij ons zijn voorzien van zonnepanelen.

Tijdens de restauratie is ook het waterrad, dat vroeger de volmolen aandreef, in ere hersteld. Niet alleen het veelzijdige machinepark in het museum is de moeite waard om te bekijken, maar ook het bijzondere gebouw. Het wordt dikwijls als voorbeeld gebruikt in diverse publicaties over de Nederlandse Industriële Architectuur.

De fabriek staat met drie gebouwdelen op de Rijksmonumentenlijst. In de voormalige spinnerij is tegenwoordig het Weverijmuseum Geldrop gehuisvest.