Historie

Om de herinnering aan het bewogen textielverleden van Zuidoost Brabant in het algemeen en Geldrop in het bijzonder levend te houden, werd in 1983 het initatief genomen tot oprichting van een weverijmuseum. Het museum vestigde zich in een oud textielfabriekje in de H. Geeststraat te Geldrop.
brochure_wm_begintijd_w.jpg
UIt deze begintijd dateert een brochure van de oprichter van het museum, dr. F.B.A.M. Verhagen, met zeer onderhoudende beschouwingen over De Geldropse wollenstoffen-industrie en Museaal-technische analyse van het Weverijmuseum Geldrop, een museum waar gewerkt wordt. De heer Verhagen schrijft in deze brochure: "Het kenmerkende van dit museum is dat oude machnies in bedrijf zijn, ze "werken". Dit is museaal gezien een vrij unieke positie voor een museum". En dat is nog steeds zo.
gebouw_img_1191_w.jpg
Het museum ontwikkelde zich voortvarend en trok veel bezoekers. In 2000 verhuisde het museum naar een monumentaal fabrieksgebouw (het gebouw staat op de Rijksmonumentenlijst) aan de Molenstraat in Geldrop, gebouwd over een zijarm van de Kleine Dommel.

Op deze plaats was sinds de Middeleeuwen een watermolen gevestigd die omstreeks 1800 als vol(was)-molen in gebruik was. Deze kwam in handen van de fabrikantenfamilie van den Heuvel, die een fabriek begon onder de naam: 'Wollenstoffenfabriek A. van den Heuvel en Zoon'. Deze naam staat nog op de gevel van het gebouw. In 1874 werd een nieuw waterrad gebouwd om de spinnerij aan te drijven. Ook een weverij en een ververij werden gebouwd.  watermolen2a_c_w.gif
Het bedrijf breidde uit tot 400 medewerkers, maar vanaf 1960 ging het in neerwaartse richting en reeds in 1981 kwam de productie voorgoed tot stilstand. De oude fabriek werd verbouwd tot Cultureel Centrum, en het weverijmuseum werd in 2000 gevestigd in de oude spinnerij, die uit 1908 dateert. In hetzelfde jaar werd ook een replica geplaatst van een identiek rad bij de porceleinfabriek van Regout in Maastricht.

Als u meer in detail geïnteresseerd bent in de textielgeschiedenis van Geldrop ga dan eens kijken op
deze website.